top of page

REISERÅD FOR DIABETIKERE

Det å ha en kronisk sykdom som diabetes er ingen grunn til å ikke reise for å oppleve nye steder, kulturer og mennesker. På den annen side er det nødvendig å forberede seg litt bedre enn mennesker som ikke har diabetes. Dette gjelder spesielt for deg som bruker insulin eller blodsukkersenkende tabletter.

Før du reiser

  • Skaff deg en SOS-kapsel eller et identifikasjonskort.

  • Sjekk at du har en gyldig reiseforsikring, og at du har med deg Europeisk helsetrygdkort fra trygdekontoret ved reise i Europa. Kortet kan bestilles på www.nav.no

  • Ta med minst dobbelt så mye insulin og andre medisiner som du erfaringsmessig trenger, og bær insulinet i håndbagasjen.

  • Pass på å ta med reservebatterier til blodsukkerapparatet og evt insulinpumpen. Ta gjerne med et blodsukkerapparat i reserve.

  • Det er lurt å ha godt reisefølge som vet at du har diabetes og hva det betyr. Du kan trenge hjelp hvis du får problemer (føling, magesyke og lignende). Reisefølget ditt bør også bære noe av insulinet i sin håndbagasje, i tilfelle din skulle komme bort.

  • Diskuter nøye med legen din hvordan du skal forholde deg dersom du får diaré, oppkast eller feber. Ta med Imodium (mot diaré).

  • Diskuter hvilke problemer som kan oppstå når du passerer tidssoner, og hvorledes dette bør takles. Det lureste er antakelig å bare bruke hurtigvirkende insulin under lange flyreiser, og straks gå over til døgnrytmen på ankomststedet.

  • Snakk med legen din eller ditt lokale vaksinasjonskontor om hvilke vaksiner du trenger. Du finner også fyldige opplysninger på Internett ved Folkehelseinstituttet: www.fhi.no. Gå til vaksiner og klikk frem vaksiner ved utenlandsreiser. Ikke glem malariaprofylakse. Vær ute i god tid!

  • Har du problemer med føttene må du også ta en ekstra prat med legen og fotterapeuten. Det frarådes at man reiser utenlands med fotsår. Har du nedsatt følelsans i føttene må du bruke spesialtilpasset fottøy og aldri gå barbent.

Når du har kommet fram:
De fleste av oss vil leve litt annerledes når vi er ute og reiser. Det er ofte varmere (slik at insulinet suges raskere opp og virker hurtigere), vi spiser annerledes og beveger oss mer. I en slik situasjon er det viktig å redusere insulindosene.

En god tommelfingerregel er å redusere alle dosene med 10-20%, og deretter justere dosene ved hjelp av hyppige egenmålinger de første dagene. I mange av de eksotiske reisemålene er risikoen for mage/tarminfeksjoner (med diaré, oppkast og feber) mye større enn hjemme.

Enkle leveregler reduserer risikoen:

  • Drikk aldri vann fra springen.

  • Velg vann med kullsyre (enkelte steder jukser man også med vann på flaske).

  • Unngå isbiter.

  • Spis kokt eller godt stekt mat.

  • Unngå rå mat uten skall.

  • Ikke spis is eller melkeprodukter.

Insulin
Insulinampuller som er åpnet har en holdbarhet på en måned i vanlig romtemperatur. Kjøleskap er bare nødvendig ved oppbevaring av insulin i lengre tid. Insulinet må imidlertid ikke utsettes for direkte sollys, og det må ikke fryse.

Aktiviteten av vanlig hurtigvirkende insulin reduseres med bare 2% ved oppbevaring ved 25 grader Celsius i ett år. Til og med ved 40 grader tar det 14 uker å miste 5% av effekten.

Når det gjelder NPH-insulin (Insulatard, Humulin, Basal) står det i pakningsvedlegget at det holder i 6 uker ved værelsestemperatur opp til 30 grader. For analogene (Humalog, Novorapid, Lantus og Levemir) skriver de 4 uker. Antakelig er der satt så kort for å være på den sikre siden. Hvis du har mistanke om at insulinet har mistet noe effekt, mål mye blodsukker og juster mengden du injiserer oppover til du får tilstrekkelig effekt.

Ta med deg insulinet inn i flyet, ikke send det med bagasjen (det kan fryse og bagasjen kan komme bort). Ha insulinet og utstyret på to steder også under hele utenlandsreisen, slik at du ikke mister alt hvis håndvesken blir stjålet. Skal du være borte over lengre tid, må du passe på at insulinet lagres i kjøleskap.

Har insulinet vært utsatt for kulde slik at du lurer på om det har frosset, bør du skifte til en en ny ampulle.
De fleste steder i verden vil du kunne få kjøp insulin i større byer, og sykehusene vil ofte ha et lager. Ikke alle steder har alle typer insulin, og noen steder selges det i en annen styrke (40 internasjonale enheter pr ml, i Norge 100 ie pr ml).

I noen land angis blodsukkeret i milligram pr 100 ml, hvis du deler tallet med 18, får du det dy er vant til. Nitti milligram pr 100ml=5mmol.

Føling
Risikoen for føling øker for de fleste som bruker insulin ved reiser. Du må derfor alltid ha med deg druesukkertabletter og sukkerholdig mat. Har du type 1-diabetes og har opplevd svært kraftige følinger eller insulinsjokk, kan det være lurt å ha med seg en glukagonsprøyte som «partneren» din kan sette om du skulle være ekstra uheldig.

bottom of page