top of page

REISERÅD FOR ELDRE

Vi nordmenn reiser som aldri før, og en kombinasjon av lettere tilgang til reisemål (bedre flytilbud og hotelltilgang) samt en god økonomisk status gjør at stadig flere eldre legger ut på turer til mer eksotiske reisemål. Selv om mange fremdeles reiser relativt trygt, på pakketurer til hoteller med god standard, er gjerne reisemålene lengre vekke enn Hellas og Spania. Thailand er et populært feriemål, hvor stadig flere nordmenn også har kjøpt seg hus, men vi ser også en økning av turer til Sør Amerika på cruise, Safari i Afrika og kultur i Asia. Alder er som kjent bare et tall, men likefult er det viktig å ta sine forhåndsregler og kjenne sine begrensninger. Dersom man har underliggende kroniske sykdommer anbefaler vi alltid at den reisende tar kontakt med sin fastlege og diskuterer sine reiseplaner. I tillegg vil det være fornuftig å kontakte oss med tanke på hvilke vaksiner som er nødvendig, samt om det er noen aldersrestriksjoner på de vaksinene man evt har behov for.

Gulfeber er blant vaksinene som trenger ekstra nøye vurdering dersom man er over 60 år. Det kan også være nødvendig med ekstra oppfølging med tanke på de mer tradisjonelle barnevaksinene da tilgangen på vaksiner var mer varierende for de født før 1960.

Ellers er det alltid viktig å legge opp tur og reisemål på en slik måte at den passer deg, din kropp og din helse. Husk på at eldre ofte er utsatt for alvorligere sykdomsforløp og komplikasjoner ved de fleste sykdommer og tilstander, så det å forsøke å unngå sykdom vil være svært viktig på alle turer. Oppsøk lege ved behov.

Noen generelle reiseråd vil være:

  • Ta med nok medisiner. Pakk i originalforpakning, og ha de med i håndbagasjen slik at de er lett tilgjengelig.

  • Om du har underliggende kroniske sykdommer kan du be legen om et skriv på engelsk som du kan ha med i tilfelle du har behov for legehjelp underveis.

  • Husk reiseforsikring. Undersøk eventuelle restriksjoner mtp underliggende sykdom. Sjekk at den reiseforsikringen du har dekker det du måtte ha behov for.

  • Undersøk hvor nærmeste sykehus som behandler vestlige befinner seg. Kontakt gjerne forsikringsselskap i forkant og forhør deg om det er noen de anbefaler.

  • Kontakt flyselskapet i god tid dersom du har behov for assistanse på fly, eller eventuelt flyplass.

  • Dersom du kan ha behov for hjelpemidler i hverdagen, kontakt hotellet og forhør deg. Ofte kan hotell/reiseselskap skaffe hjelpemidler til utlån mot et depositum.

  • Drikk mye vann. Eldre har lettere for å bli dehydrert, så vær i forkant.

  • Benytt støttestrømper på lengre flyreiser. Ikke bare er det med på å bedre blodsirkulasjonen og forebygge blodpropp, det gjør også reisen mer behagelig. Føtter som er hovne oppleves ofte ubehagelige, mens føtter med god blodsirkulasjon oppleves mindre trøtte og vonde.

Ellers oppfordrer vi til å lese mer om hva vi anbefaler å ta med i et eget reiseapotek, samt generelle reiseråd og hygiene på reise.

All informasjon hentet fra www.fhi.no

bottom of page