top of page

Trypanosomiasis (sovesyke)

Sykdom som forårsakes av trypanosomparasitter. Dette er flagellater som overføres til mennesker gjennom insektbitt. Trypanosomer forårsaker på verdensbasis to viktige sykdommer:


Chagas sykdom (amerikansk trypanosomiasis) forårsakes av Trypanosoma cruzi og forekommer kun på det amerikanske kontinentet. Reservoar for parasitten er mennesker og en rekke hus- og villdyr. Vektor er blodsugende teger som finnes i områder med dårlig hygiene og boligstandard. Sykdommen forekommer endemisk i 21 land, i et geografisk område som strekker seg fra det sørlige USA til det sørlige Argentina. Verdens helseorganisasjon regner med 16-18 millioner infiserte mennesker på verdensbasis, og at ca. 25 % av Latin-Amerikas befolkning er utsatt for sykdommen. Verdens helseorganisasjon beregner at sykdommen på verdensbasis forårsaker ca. 20 000 dødsfall årlig.


Sovesyke (afrikansk trypanosomiasis) forekommer endemisk bare i Afrika og forårsakes av Trypanosoma brucei gambiense i Vest- og Sentral-Afrika og Trypanosoma brucei rhodesiense i Øst- og Sør-Afrika. Reservoar for parasitten er for T.b.gambiense hovedsakelig mennesker, sjelden hus- og villdyr. For T.b.rhodensiense er reservoar ville dyr. Vektor er tsetsefluen (glossina). som er dobbelt så store som husfluer og likner "brems" eller store "klegg". De angriper i store svermer og gir smertefulle bitt. Under 10 % av tsetsefluene er smittet av trypanosomer, selv under utbrudd.


Sovesyke rammer både mennesker og husdyr og forekommer endemisk i 36 land sør for Sahara, hovedsakelig på landsbygda. Verdens helseorganisasjon beregner ca. 200 000 tilfeller årlig på verdensbasis, ca. 50 millioner mennesker i disse områdene er risikoutsatt og at sykdommen årlig forårsaker ca. 65 000 dødsfall. Mest utsatte land er Tanzania, Uganda, Angola, Demokratiske republikk Kongo, Kongo (Brazzaville) og Den sentralafrikanske republikk. Sykdommen rammer hovedsakelig lokalbefolkningen som sporadiske tilfeller, men kan også opptre epidemisk. Turister blir sjelden smittet.

Vaksinasjon og beskyttelse

Den eneste måten å beskytte seg mot sovesyke er å unngå bitt av tsetsefluer. Myggmidler har ingen effekt. Fluen biter om dagen. De holder seg ofte i tett buskas, men kan forfølge mål i bevegelse (dyr, biler). Man kan i noen grad unngå deres oppmerksomhet ved å kle seg i naturtro, lyse farger i kakistoff med noe tykkelse som de ikke kan trenge igjennom. Lokalbefolkningen vet som regel hvor det er mest tsetsefluer, slik at man kan unngå disse ved å følge lokale råd. Ved minste mistanke om tilstanden bør turister ta kontakt med lokalsykehus for å få utført et blodutstryk. Finner man parasitten, er det livsviktig å komme seg raskest mulig hjem til behandling. Det finnes ingen vaksine.

Kilde

bottom of page