Kolera
Kolera er en akutt diarésykdom som skyldes enterotoksin produsert av bakterien Vibrio cholerae. Mikroben har sitt naturlige reservoar i vann, særlig i salt- og brakkvann i tempererte og tropiske strøk hvor den er knyttet til alger og zooplankton. Hos virveldyr er mennesket eneste kjente vert. Smittemåten er fekaloral. Smittespredning skjer gjennom urent drikkevann, skalldyr, rå fisk, forurensede grønnsaker/frukt mm. Inkubasjonstiden er vanligvis 2-5 dager, men kan ved stor smittedose være så kort som noen timer.
Sykdom som skyldes den klassiske biotypen av Vibrio cholerae, har vært endemisk i Ganges-deltaet i Vest-Bengal og Bangladesh i minst 200 år og har ført til epidemier og globale pandemier. Den sjuende pandemien startet i 1961 og skyldes biotype El Tor. I november 1992 opptrådte epidemier av en ny serogruppe (Vibrio cholerae O139) i India og Bangladesh. Den har bare i begrenset grad spredt seg videre.
Kolera er nå utbredt i Asia, Afrika og Sør-Amerika. Også i Øst-Europa (Albania, Romania, Ukraina) har det opptrådt kolera på 1990-tallet. Selv i endemiske områder har imidlertid reisende svært liten risiko for å smittes med sykdommen, fordi det trengs stor bakteriemengde for å fremkalle sykdom. Viktigste forebyggende tiltak er å unngå forurenset drikkevann. Normal produksjon av magesyre beskytter mot kolera.
Sykdommen karakteriseres ved plutselig innsettende store, vandige diareer med eller uten oppkast. Dehydrering, metabolsk acidose og sjokk kan utvikle seg raskt, og føre til døden i løpet av timer. Med raskt innsatt korrekt behandling (væske og elektrolytter) er imidlertid dødeligheten under 1 %. Milde tilfeller og asymptomatisk infeksjon er vanlig.
Vaksinasjon og beskyttelse
Ved reise til områder hvor kolera forekommer, anbefales vaksinasjon for: Personer som skal leve under dårlige hygieniske forhold. Personer som mangler magesyre eller bruker antacida. Hjelpepersonell ved krig eller naturkatastrofer.
Basisvaksinasjon for voksne og barn over 6 år: 2 perorale doser med 1-6 ukers intervall.
Barn 2-6 år: 3 doser med 1-6 ukers intervall.
Kilde